Hej

Jag heter Helena Looft, är författare och journalist med en magisterexamen i litteraturvetenskap.

Min senaste roman, 13 dagar i augusti, gavs ut hösten 2017. Vid sidan av mitt skrivande försörjer jag mig som frilansande kulturarbetare; jag tar uppdrag lite varstans ifrån, men mest blir det korrläsning, textredigering och lektörsjobb. Jag arbetar med såväl skön- som facklitteratur, och vill du ha en text granskad av mig får du gärna höra av dig!

För övrigt bor jag på Södermalm i Stockholm, gillar att pyssla hemma, läsa, fika, ta långa promenader, färdas medelst cykel, gå på gym och utöva yoga. Man måste röra på sig om man är författare, inte bara sitta framför datorn, det har jag lärt mig den hårda vägen. Musik är också viktigt. Och andlighet – jag har en tro som mer och mer börjar likna någon sorts mellanting eller blandform, där jag mixar kristendom, animism och gammal bortglömd mytologi efter eget huvud. Det är också en av fördelarna med yogan, som jag ser det, att de fysiska övningarna blir till en del av något större och mer omfattande.

Ett av mina favoritdjur är aye-ayen, den lilla lemuren som sitter högst upp på sidan. Den lever på Madagaskar, är nattaktiv och sägs ha magiska egenskaper. Den specifika filuren på bilden ovan är fotograferad av Tom Junek.

Författarfotot i högerspalten är taget av Kerstin Loenberg.

Några intervjuer med mig finns att läsa här:

Mellan Söders ljus och mörker – Elina Lundberg, Södermalmsnytt
En skuldtyngd stadsvandring – Jan Bergsten, Norrländska Socialdemokraten
Skulden som ständig följeslagare – Eva Åström, Norrbottens-Kuriren
Meningslösheten är meningen – Språktidningen
Förstår med pennan – Märta Appelqvist, Mitt i Söderort (pdf)