Hej

Jag heter Helena Looft, är författare och journalist och tog förra året en magisterexamen i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, med uppsatsen "'Vi är trollkarlar' – den konstnärliga kampen i Samuel Becketts I väntan på Godot".

Skriver på en ny roman och försörjer mig som frilansande kulturarbetare; mestadels korrläsning, textredigering och lektörsläsning åt översättare och mindre förlag. Sedan 2014 är jag sekreterare i styrelsen för Skönlitterära sektionen på Författarförbundet och 2008-2013 var jag fristående krönikör i Fria Tidningar. Här kan man läsa ett urval av mina krönikor.

För övrigt bor jag på Södermalm i Stockholm, läser mycket, odlar växter, lagar veganmat, fikar, funderar över livet, promenerar, cyklar, går på gym och spelar badminton. Man måste röra på sig om man är författare, inte bara sitta framför datorn, det har jag lärt mig den hårda vägen. Musik är också viktigt. Och andlighet – jag är något av en hemsnickrad vodouanhängare som gärna blandar kristendom, animism och gammal bortglömd mytologi efter eget huvud. Ett av mina favoritdjur är aye-ayen, den lilla lemuren som sitter högst upp på sidan. Den lever på Madagaskar, är nattaktiv och sägs ha magiska egenskaper. Den specifika filuren på bilden är fotograferad av Tom Junek.