2011-11-27

.

Jag grubblar lite på vad jag ska ta mig till med den här bloggen, eftersom jag inte kan tjöta vidare om "Lilla å" i all oändlighet. Projektet har liksom gjort sitt; som en milstolpe i den svenska litteraturen, en sorts punkt – eller ett komma, vad vet jag? – i en evighetslång debatt och som ett lyckat experiment, ett bevismaterial, där jag har talat om för världen att det faktiskt inte går att skriva obegriplig och meningslös poesi.

Det är en stor och viktig upptäckt, som jag ser det. Men nu håller jag ju på med annat. Närmare bestämt en roman, som jag hoppas ska bli klar om inte alltför länge. Sådant ska man i och för sig aldrig säga, för det finns hur mycket som helst som kan haka upp sig på vägen, men ändå ... Någon sorts slutspurt tycker jag ändå att jag är inne i.

Jahaja. Vad ska man kalla detta? En lägesrapport? Jag håller fortfarande på och läser den där atombombsboken och samtidigt har jag satt tänderna i "Historien om Gud" av Karen Armstrong. Eftersom dessa två är lite tjocka och mastiga så sticker jag emellan med annat mellan varven. Läste "Yarden" av Kristian Lundberg, till exempel, och Kennet Klemets nya: "All denna öppenhet som kommer". Himla bra, båda två! Bloggen får jag väl grubbla vidare på. Om någon eventuellt har ett bra tips på vad man kan använda den till så fram med det, bara!

8 kommentarer:

Gabrielle Björnstrand sa...

Nej, visst är det en del vojvoj och magi över det där med att knysta om romanen, oftast önskar man sig en hållen käft.
Men ändå...roligt när det börjar veckla ut sig mot en fullbordan.

Kan du inte skriva som alla andra, om böcker du läst? Du får nämligen inte skriva om promenader och väder och träd och vatten och stigar...det gör jag ;)

Men lite politik av mer lekfull/ intuitiv art vore kul. Som omväxling mot de skyhöga litterära ambitionerna. Menar jag.

Helena Looft sa...

Ja, det var bra tips, båda två. Jag vågar inte ta upp promenadgenren, naturligtvis, men jag skulle ju kunna ha olika etiketter och skriva om lite av varje, litteratur, politik och eventuellt något mer personligt om jag nu av någon outgrundlig anledning skulle känna för det ... Jag tror jag har lite motvilja mot bloggandet som sådant just för att det är en sådan egogrej. Jag är skittrött på ego, allt tyckande och hävdande och hojtande står mig upp i halsen, och skulle vilja få till något som inte är så jagjagjag.

Gabrielle Björnstrand sa...

Andlig växt ;)

Barnens väl och ve?

Ego non serviam?

Helena Looft sa...

Ja, något i den stilen ... Ibland tänker jag att du och jag borde ha en blogg om Gud! Vore inte det skoj?

Gabrielle Björnstrand sa...

Men Helena; jag har redan en blogg om inte om Gud, så med ;)
(Fast det är klart vi kan dela på Gud; du tar han med skägget och jag tar den blåsande anden?)

Förresten drömde jag om dig igår natt. Vi hade varit någonstans i en stor lägenhet som var till salu, med några aningens konstiga mänskor, vet inte vad vi gjorde där, men jag såg en smart säng som man kunde rulla ihop över dan. Nåja, det var kanske inte det jag ville meddela - men lite senare i drömmen stod du och jag i en för mig obekant stadsdel, jag överlämnade en nyckel till dig. En liten oansenlig nyckel typ källarförråd. Ville att du skulle ha den. Och sa: Du kan ta den här, jag tror det passar bättre att du har den. Du tog den. Det hela var helt odramatiskt, och där slutade drömmen, i grå decembereftermiddag.

Helena Looft sa...

Den här bloggen kanske ska handla om drömmar? Det var en fin dröm, hur som helst, det kommer nog att visa sig vad den betyder ...

Sofia sa...

Hittade just din blogg Helena! Tycker du ska skriva om drömmar, analysera vad de står för. Sedan skulle jag gärna vilja älta val. Hur ska vi veta vilka val som blir livsavgörande och vilka som kanske bara påverkar för stunden? Går det att tänka i något modell där, som ett "val-system" där olika typer av val har olika grader eller poäng i en "allvars-skala"?

Men drömmar, det finns inget mer spännande än det. Kram/s

Helena Looft sa...

Hej, kul att du hittade hit! Ja, det får bli något om drömmar, tror jag. Det blir nog mer fjutt på den här bloggen över huvud taget när jag blir klar med boken, hoppas jag.